29 Ekim 2019



Hiçbir Zaman Ölmeyecek Bir Şaheser

Oasis- Wonderwall


Kaynak: Wannart



Wonderwall Nedir?

“Kendini sürekli onu düşünürken bulduğun ve tam anlamıyla sırılsıklam aşık olduğun biri” (Urban Dictionary)

“Bir gün gelip seni kendinden kurtaracak olan hayali bir arkadaş.” (Noel Gallagher)

 “Sadece güzel bir kelime işte!” (Liam Gallagher)

Wonderwall kelimesinin bu üç önemli kaynağa göre anlamları bunlar! İngiltere’nin 90’lı yıllarının Brit-pop ikonları Oasis’in liderleri olan Noel ve Liam Gallagher kardeşlerin karakterlerinin ne kadar farklı olduğunu aslında yukarıdaki açıklamalarda bile görebiliyoruz.

Gelmiş geçmiş en büyük rock gruplarından olan Oasis’in neredeyse bütün şarkılarının tek başına yazarı olan büyük abi Noel, daha duygusal ve ağırbaşlı olsa da kardeşi Liam, daha umursamaz bir rockstar imajı sergiliyordu. İkisinin tek ortak noktası ise hiç şüphesiz sivri dilleriydi. Bu nedenle de 90’larda dünyayı fethedip çok az süreliğine ve kısmen de olsa ikinci bir The Beatles etkisi yarattıktan sonra birbirlerinin karakterlerine dayanamadılar:

Noel, grubu terk edip burada ele aldığımız Noel Gallagher’s High Flying Birds güzelliğini kurdu; Liam ise ilk önce Beady Eye isimli post-Oasis grubuyla yol almaya çalıştı (ki en büyük başarıları 2012 Olimpiyatları’nda Wonderwall’u söylemekti), daha sonra ise başarılı solo albümleriyle hayata yeniden döndü.

Günümüzde, Oasis denildiğinde akıllara ilk gelen 2 parçadan biri olan Wonderwall; ikonik gitarları, vokali, nakaratı ve her şeyin ötesinde o “hissiyatı” sayesinde zaman içinde müzik tarihinin en ölümsüz eserlerinden biri haline geldi.

Şarkı, daha önce bütün olarak incelediğimiz (What’s the Story) Morning Glory? (1995) albümünde yer alıyor. Albümün dördüncü teklisi olarak yayımlandığından beri Oasis’in başarısını İngiltere sınırlarından çıkarıp bütün dünyaya yayan eser, alışık olduğumuz gibi yine Noel Gallagher imzasını taşıyor.


Noel, bu albümün hazırlık sürecinde (daha sonra grubun en büyük 2 hiti olacak olan) Don’t Look Back in Anger ve Wonderwall’ı aynı zamanlarda yazar ve Liam’a vokal için bu iki şarkıdan birini seçmesini söyler. Liam da Wonderwall’u seçer ve bu yüzden Don’t Look Back in Anger vokallerini de Noel yapar: Aynı albümden bu iki şarkı da iki farklı vokal ile grubun en değerli hitleri haline gelirler.

Noel’in 1996 yılı NME röportajında ifade ettiği üzere şarkı, o zamanki sevgilisi (ve daha sonra evleneceği kadın olan) Meg Mathews’a ithafen yazılmış. Ancak 2001 yılında ise Mathews’dan boşandıktan sonra (!) Noel Gallagher, haliyle bu şarkının onun hakkında olmadığını; “bir gün gelip seni kendinden kurtaracak olan hayali bir arkadaş” hakkında yazdığını söyler.

Parçanın ismi, George Harrison’ın ilk solo kaydı olan Wonderwall (1968) filminin soundtrack albümü Wonderwall Music’ten geliyor. Gallagher kardeşler, The Beatles manyakları oldukları için hiç şaşırtıcı bir bilgi değil bu. Ancak şarkının ilk ismi Wonderwall’dan önce Wishing Stone’muş; dilerseniz Noel’in bunu açıkladığı o röportajına göz atabilirsiniz.

Wonderwall’u yazan Noel olsa da bu şarkıyı “parlatan”, kesinlikle Liam’ın vokalleri: Özellikle ikinci verse’te bile ilk kısımdaki şarkı sözlerini birebir tekrarlasa da o karakteristik ses tonuyla dinleyiciyi bütün şarkı boyunca yakalamayı başarıyor. Ayrıca, kelimelerin son hecesini uzatarak söylediği o ikonik vokal performansı da özellikle nakaratta oldukça etkileyici bir ana dönüşüyor:

“Because maybe, you're gonna be the one that saves me.
And after all, you're my wonderwall”

Sırf bu nedenle de şarkının belki de binlerce cover’ı yapılmasına rağmen hala orijinalini geçememesi de bu sebepten dolayı: Liam’ın kendine has vokal tarzı ve ses renginin mükemmelliği.14 Ağustos 2018 tarihinde ise ilk defa ülkemizde, Küçükçiftlik Park’ta bu efsane parça o efsane vokalden dinlenebildi. O tarihi konserde olmayan Oasis hayranları ise çok şey kaçırdı; çünkü Liam’ın vokali, uyuşturucu ve alkol etkisinden tamamen kurtulmuş durumda aşırı berraktı.

Bu arada Liam, parçaya ilk zamanlarında bayılmamış; daha çok Rock n Roll Star ve Live Forever gibi elektro gitarların hissedildiği rock eserleri sevmiş olsa da yıllar sonra 2019’da Vogue dergisinin 73 Questions röportajında ifade ettiği üzere parça, hala en değer verdiği şarkılardan biriymiş.



Wonderwall, YouTube’a yazıldığında binlerce cover’la karşılaşsanız da en özel yorum, büyük ihtimalle Ryan Adams’ın aşırı huzurlu versiyonu olacaktır. Hatta Noel de bir röportajında en fazla bu yorumu beğendiğini dile getirmişti. Ayrıca Noel Gallagher’ın da post-Oasis performanslarında da hep bu yoruma benzer performanslar izliyoruz. Demek ki kendisi de kardeşinden farklı bir tonda söylemeyi tercih ediyor.

Zaman içinde efsaneleştiğinden bahsettiğimiz şarkı, aynı zamanda bir futbol marşı. Tıpkı Don’t Look Back in Anger’ın da olduğu gibi. Hatta Gallagher kardeşler, küçüklüklerinden beri fanatik Manchester City taraftarı olduğu için kulüple de oldukça yakın ilişkileri var. Örneğin, City’nin resmi YouTube hesabından Wonderwall’un yazım süreciyle ilgili paylaşılan video ya da şampiyonluk kutlamasında Noel’in soyunma odasına girerek bu şarkıyı oyuncularla söylemesi vs.

Kısacası, gitara yeni başlayan her rock müzikseverin çalması gereken o efsane akorlarıyla, aralardaki yaylılarıyla, son saniyelerdeki piyanosuyla, Liam’ın eşsiz vokal performansıyla ve tabii ki Noel’in derin şarkı sözlerinin sarıp sarmaladığı o bestesiyle Wonderwall, müzik tarihinin en unutulmaz işlerinden biri.

Hiçbir zaman da ölmeyecek bir Oasis şaheseri!

Kaynak: 1.