29 Ekim 2019



maNga'yı Sınırlarımızın Ötesine Taşıyan Şarkı

maNga- Bir Kadın Çizeceksin


Kaynak: Wannart


“Kemik kitle aslında her zaman gruplardan tabii ki ilk çıkardıkları işleri bekler. Kendimizden, kişisel olarak sevdiğimiz gruplardan bizim de beklentimiz vardır tabii ama şarkıları yapan bizler tarafından böyle olmuyor. Her şey hızlı gelişiyor. Algımız, dünyaya bakış açımız değişiyor. Yeni bir şeyler yapma isteğimizi bastırmıyoruz. Yeni şeyler yapmaktan vazgeçmeyeceğiz ama arada sırada eski şarkılarımızı seslendirmekten de geri kalmayacağız."

"10-15 sene önce yaptığımız şeyleri tekrar yapmayı da doğru bulmuyoruz. Samimi değil, elinizdeki formülü ısıtıp ısıtıp tekrar koyuyoruz insanlara. Samimi değil. Kısacası biz risk alıyoruz ve bu da bizim hoşumuza gidiyor.”

Bu açıklama, maNga’nın 2019 yazında Ekşi Sözlük’e konuk olduğu ve videosunun da ayrıca yayınlandığı soru-cevap etkinliğinde verdiği cevaplardan biriydi. Evet, grubun hala eski işlerini arayan geniş bir kitlesi var; onların zaman içinde bu pop’a yönelen tarz dönüşümünü görüp içten içe üzülüyorlar. Buna rağmen, bu dönüşümü bir “evrim” olarak nitelendirip onları daha çok bağrına basan bir kitle de bulunmakta. Aynı zamanda, grup daha mainstream işlere imza attıkça, hayatında oturup hiç rock grubu dinlememiş insanlara ulaşıp onların da kalbine dokunmuş oldukları gerçeği var (bkz. Yad Eller).



Alternatif rock, nu-metal, pop-rock, pop ya da tarzlarına ne derseniz diyin maNga, bu ülkenin müzik tarihinin en değerli topluluklarından biri. Grubun, ülkemizin alternatif müzik kültürüne kattıklarının tamamını anlatabilmemiz için sayfalarca makaleler yazabiliriz. Ancak burada özellikle ele alacağımız nokta, 2001 yılında Ankara’da kurulup ertesi yıl Sing Your Song ikinciliği elde etmelerinin ardından 2 yıl sonra yayımladıkları Manga'nın hitlerinden biri: Bir Kadın Çizeceksin.


2000’li yılların başında dünya çapında art arda çıkan olağanüstü albümler ile bütün gezegeni hipnotize etmiş Nu-Metal akımı, ülkemizdeki “talebine” karşı da kendi “arz”ını üretti: Arkalarına Sony gibi devasa bir plak şirketini alan maNga isimli Ankaralı gençler, yayınladıkları ilk albümün single’ı olan Bir Kadın Çizeceksin'in klibini piyasaya sürdükleri anda ise adeta patlama yaptılar. Her şeyin ötesinde, Türkiye gibi bir ülkede rap ve rock’ı harmanlayıp böyle bir başarıya ulaşmak, tek kelimeyle sıra dışı bir işti. Bu anı ise grubun kendi internet sitesi böyle özetlemiş:

“Animasyon karakterleri Spa ile birlikte televizyon tarihinin o zamana kadarki en başarılı animasyon klibini yaptılar. Hit şarkıları ‘Bir Kadın Çizeceksin’ tüm ana haberlerde adından bahsettirerek aylarca listelerin zirvesinde yer aldı. Ardından Türkiye turnesine çıkan grup yurt dışından da teklifler almaya başladı.”

Hiç de alçakgönüllü olunamayacak bir işe imza atıldığı gerçek; tıpkı yukarıdaki paragrafta ifade edildiği gibi. Türkiye’de müzik yapan “modern” sanatçılar görsel anlamda ne kadar özgün işlere imza atabiliyor ki? Sırf bu nedenle özellikle bu seviyede animasyon bir videoya imza atmak bile grup için başlı başına bir başarı hikayesi. Aynı zamanda, daha önce detaylı incelediğimiz maskotları Spa bile grubun ülkemizde ne kadar farklı işler kovalanabileceğini kanıtlayan bir özgünlük. Böyle orijinal işlere günümüzde sıkça rastlamak ise mümkün değil ne yazık ki.

Klibin başarısından şarkının kendisine geçecek olursak; vokal, altyapı ve prodüksiyonun hepsinin birden büyük bir özen taşıması, eseri kaliteli kılan en önemli özellikler oluyor. Bu şarkı, gitarların ya da davulun kendisini ön plana çıkardığı klasik bir rock eseri değil; ülkemizin kültürünün vazgeçilmezi olan yaylı enstrümanların “sample”ını oluşturduğu bir altyapı şarkısı.


Grubun DJ’i Efe Yılmaz ise artık bir maNga üyesi değil; gruptan ayrılma sürecini kendisi bu şekilde, grup ise böyle özetliyor. Aslında Yılmaz, o dönemki nu-metal furyasının adeta bir “bayrağı” olan DJ üyelerinin (Linkin Park ve Limp Bizkit’teki gibi vs.) temsilciliğini yapıyordu. Grubun, bu müzik türü hakkında güncel açıklamasını da yine daha önce değindiğimiz Sözlük röportajında izleyebilirsiniz.

Şarkıya dönecek olursak, eserin en ön plana çıkan özelliği ise elbette Ferman Akgül’ün enerjik performansı oluyor: Hem şarkının “aldatmak” hakkında orijinal sözlerinin yazarı hem de özellikle rap verse’lerindeki flow’larıyla parçanın farklılaştıran en değerli isim.

Ayrıca nakarattaki tizlerin de hakkını en etkileyici şekilde veren şarkıcı, bunun yanında back vokal kayıtlarında da oldukça akılda kalıcı işlere imza atıyor:

“Bak sen ne yazık ki klasik bir tablosun dostum. Ne yaparsan yap boşsun.
Tamam okumuşsun, ama yetmez, sadece bununla dertler bitmez
(Devam edeceksin yalandan yaşamaya)
Çıkacaksın kabuğundan, bunalımdan kurtaracaksın kendini
Ona göre yaşamayı bırakıp döneceksin gerçeklere, ama önce”

Ayrıca, yukarıdaki bu dizelerden itibaren yaylıların etkisini bir anda artırdığı sample da bu anlamda parçanın içeriğini fazlasıyla zenginleştiriyor.

Bu arada Manga albümünün düzenlemesi, mixing ve mastering’inden sorumlu olan Haluk Kurosman’dan bahsetmeden geçmek olmaz; çünkü kendisi hem grupla bu başarıdan sonra da bolca çalışmış hem de Gripin ve Emre Aydın gibi isimleri yeteneğiyle parlatmıştı.


Bir Kadın Çizeceksin hakkında yazılacak ve övülecek çok fazla detay olmasına rağmen, en önemlisi olarak şunu dile getirmeliyiz ki bu parça, maNga’yı bulunduğu yere getiren eserdir. Grup, şarkı sayesinde hem coğrafi açıdan hem de kültürel anlamında sınırlarımızın ötesine taşındı: Parça, dünya üzerindeki en büyük futbol oyunu FIFA’nın 2006 soundtrack’ine girdi, bununla birlikte grubun Sziget gibi Avrupa’nın birçok değerli festivalinde sahne almasını sağladı. Ayrıca, Eurovision’daki ikinciliğimiz olan We Could Be the Same güzelliğine açılan bir kapı da oldu. Her şeyin ötesinde de ülkemizin müziğindeki gelenekçi zihinlerin “sınırlarını” da bir nebze genişletmeyi başardı.

Özetle şarkı, hem gruba hem de Türk alternatif müzik kültürüne rap-rock harmanı içeriği ve klibiyle unutulmaz izler bıraktı; müzik türü, hangi tarza ait olursa olsun hiç önemli değil.

Bu sözleri de hep bu güzel çocukların samimiyetiyle hatırlamak dileğiyle:

“Bir gün gelecek göstereceksin kendini, sevgini, neler istediğini
Şimdilik alacaksın eline kalemi, kusacak dökeceksin nefretini
Çıkacaksın kabuğundan, bunalımdan kurtaracaksın kendini
Ona göre yaşamayı bırakıp döneceksin gerçeklere”

Kaynak: 1, 2.