23 Nisan 2018





Athena'nın Yerlere Göklere Sığamayan Albümü

Athena- Pis

8,5/10





    
        1987’dan beri ülkemizde “yerli malı” kaliteli müzik üreten Athena, müzik tarihimizin en büyük birkaç topluluğundan biri. Grup, Gökhan ve Hakan Özoğuz kardeşler tarafından şuradaki imajlarıyla bir trash metal grubu olarak kurulduktan sonra zamanla ska, punk, garage ve alternatif rock’a evrildi. Bu yolculukta da kalplerimizi fetheden birçok hit parçanın sahibi oldu. Hatta 12 Dev Adam’dan tutun For Real’ına kadar yerli müziğimize yeri doldurulamayacak izler bıraktı. Grubun en takdir edilesi yönü ise geçmişteki başarıları kadar, bunları günümüzde de istikrarlı bir şekilde sürdürmek oldu. Onları ana akıma taşıyan Holigan (1998) muazzamlığından beri formunu kaybetmeyen topluluk, yedinci stüdyo albümleri Pis (2010) ile de yeni bir jenerasyonu daha kendilerine bağladı.


            Özoğuz kardeşlerin babalarının vefatından sonra müziğe ufak bir ara verip bir süre Londra’ya taşınmaları sürecinin sonunda ise çok özel bir albüm ortaya çıkıyor. Daha önce Jamiroquai (camiryo) ve Pet Shop Boys gibi efsanelerle çalışmış müzik adamı Mike Nielsen’in “tertemiz” prodüktörlüğünde grup, gerçekten de çok özenli bir işe imza atıyor. Grubun ska kökenlerinin korunup garage rock’a evrildiği albüm, özellikle Hakan Özoğuz’un da gitar riff’lerinin olağanüstü zenginliğiyle dopdolu bir eser oluyor. Ayrıca Gökhan Özoğuz’un da kendine özgü şarkı sözleri ve vokali, her zamanki kalitesini koruyor: Türkiye’de onun gerçekten eşi benzeri yok. Bir bütün olarak zevkle dinlenilen bu albüm ile grup, belki de son klasiği olan 2002 yapımı Herşey Yolunda (Evet, “her şey” değil.) kaydının ardından en komple eserini yaratmış oluyor.


            Kalb-i ile açılan albüm, dinleyiciyi enerjik karakteri ve akıp giden melodik gitarlarıyla karşılıyor. Böylelikle, benzer karakterdeki bu albümün bütünü için de bizlere 2 buçuk dakikalık uzun bir intro oluyor. Serseri Mayın ise hem bu kaydın hem de grubun en başarılı işlerinden biri. Parçaya çok yakışan delirmeli videosu ile de hafızalara resmen kazınmayı başarıyor. “Bir sevgilim olsa, giderim balayına. Ah bi de bekarsam, giderim alayına.” gibi orijinalliğin âlâsı olan sözleriyle de nakarat dinleyeni tam anlamıyla uçuruyor. Özellikle nakarat öncesi verilen es de sizi adeta buna hazırlıyor. Ayrıca, gitarları olsun, geri vokalleri olsun çok özenle işlenmiş bir şarkı bu. Ülkemizde gerçekten de böyle düzenlemeleri olan bir sound’a sahip az iş var.


            Arsız Gönül, belki de son dönemki X jenerasyonunun çoğunluğunun da Athena’yı çok sevmesinin en önemli sebeplerinden biri. Akılda kalıcılığı ve temposu ile gerçekten her anlamda yeni nesle çok da uygun bir parça. Ayrıca bol ünlülü bir klibe de sahip daha ne olsun! “Ben mesela, uçarım mesela, yerlere göklere sığamıyorum.” sözleriyle insanı daha ilk saniyesinden yakalayan şarkı, özellikle verse’leri başta olmak üzere genel olarak da tam bir Gökhan Özoğuz vokali şovu. “Oooo fırtınalar esiyor” bölümü de gruptan çıkan bir başka tribün marşı adayı gibi.


            Aslında sözleri futbol takımlarına uyarlansa tribünlere çok yakışacak başka bir parça olan Delik Deşik, albümün en tatlı eserlerinden biri. Klasik bir Athena reggae / ska ritimli gitarlarıyla başlayan şarkı, “Biliyorlar, biliyorlar. Bu sefer bizim için geliyorlar!” sözleriyle adeta bir marş havasına bürünüyor. Devamında da enstrümanlar agresifleşince alternatif rock’a bağlayan şarkı, resmen tarz olarak Athena’nın kariyerinin ufak bir özeti gibi. Gülün Dikeni ise albümde dikkat çeken bir başka güzellik. Özellikle şarkının ortasındaki gitar solosu gerçekten de çok yakışmış. Ayrıca funk rock-vari enstrüman kullanımı ile parça, hafiften de Red Hot Chili Peppers hissiyatını andırmıyor değil.

            Albüme adını veren Pis parçası ise Athena’nın her anlamda en olgun işlerinden biri. Prodüksiyonun özeninin en çok hissedildiği şarkılardan biri olan eser, dikkatli dinlendiğinde altyapılarındaki en ufak detay bile fark edilebiliyor. Üstelik, şarkı içindeki tempo değişimleri de parçaya ekstra bir yoğunluk katıyor. Bunun dışında, genel olarak albüm ise sonlara doğru vitesi kalite anlamında biraz düşürse de genel anlamda grubun en özel işlerinden biri haline geliyor. Kesinlikle baştan sona zevkle dinlenilecek bir eser bu. Yerlere göklere sığamayan bir albüm!

Kaynak: 1, 2.