27 Ocak 2018

U2- Songs of Experience






U2'dan Iphone'ları Darlamayan Sempatik Bir Albüm

U2- Songs of Experience

6/10





         
  1976’da Dublin’de kurulmuş bir müzik çınarı olan efsane grup U2, geçmişten günümüze yayımladığı 13 stüdyo albümüyle de hala üretmeye devam ediyor. Genellikle belli bir dönemde başarılı olmuş bu tarz alternatif pop-rock grupları, zamanında yakaladığı başarıları hayatları boyunca sömürmeye devam eder: En önemli kayıtlarının birkaç remix ve demoyla yeniden sürümünü çıkarırlar ya da hep aynı parçaları konserlerinde sergilerler. U2 bu anlamda çok takdir edilesi bir topluluk; hala üretmekten sıkılmıyorlar. Bunu yaparken de sadece yeni bir albüm piyasaya sürmüş olmak için yapmıyorlar. Özellikle vokalleri Bono’nun da liderliğinde her dönemde sosyo-politik konulara değinen ve böylelikle fazlasıyla toplumcu bir duruş sergileyen parçalara imza atıyorlar. En son olarak Mandela filminin müziği olan Ordinary Love da bunun yüzlerce örneğinden biriydi.


            2017’nin son günlerinde ise 14. Stüdyo albümleri Songs of Experience ile bir kez daha müzikseverlerin karşısına çıkan grup, bu sefer Iphone sahiplerini rahatsız etmeyecek bir yol izlemeyi tercih etmiş: Bir önceki albümleri Songs of Innocence’da Apple ile anlaşan U2, Itunes üzerinden dünyadaki bütün Apple aygıtlarına albümlerini bedava yükletmiş; ancak bu kayıtlarını aygıtlardan -neredeyse- silinemez bir biçimde ekleterek insanlara biraz dayatmıştı. Albüm, dünya çapında 500 milyon insana ulaşsa da antipatikliğin tam kelime karşılığı olabilecek bu sistem sayesinde kayıt çok olumlu eleştiriler almadı. Tabii içeriğindeki parçalar da grubun eski kalitesini aratıyordu. Ancak devam albümü gibi değerlendirebileceğimiz 2017 kayıtlarında grup, dinleyenlerinin yüzünü güldürmeyi başarıyor.

              William Blake’in Songs of Innocence and of Experience isimli şiir koleksiyonundan adını alan bu iki albümlük serinin ikinci parçası, eski U2’dan birçok iz taşımayı başarıyor. Hatta uzun zamandır kaliteli (!) albüm yayımlayamayan grubun bu kaydını, Achtung Baby (1991) albümlerinden beri en başarılı işi olarak görebiliriz. Albüm kapağında Bono’nun oğlu Eli ile grubun gitaristi The Edge’in kızı Sian el ele tutuşuyorlar. İçerik olarak ise daha ilk dinlendiğinde bu pop-rock eseri, albüm kapağındaki o samimiyeti sizlere anında sunabiliyor. Ayrıca albümün şarkı listesinde dikkat çekmese de birçok ünlü konuk isim burada: OneRepublic’in solisti olarak tanıdığımız Ryan Tedder, önceki albüm gibi buraya da el atmış ve birçok parçanın düzenlemesinde gruba yardımcı olmuş. Bunun yanında kaydın en başarılı işlerinden olan Summer of Love’da Lady Gaga back vokal yapıyor. Ayrıca parça, özellikle gitar riff’leri ve yürüyen bas ritimleri ile dinlemesi çok zevk veren bir iş olmuş.


            Lights of Home, birbirinden yetenekli üç kız kardeşin grubu Haim’in My Song 5 parçasının gitarlarını kendine bir nevi sample olarak almış. Ayrıca kızlar, back vokallerde parçaya destek de vermişler. Özellikle değişken temposu ve hareketli nakaratıyla albümün öne çıkan eserlerinden biri. Bunun dışında, You're the Best Thing About Me ise albümün ilk single’ı olarak piyasaya sürülen parçası. Şarkı, albümde ve hatta U2’nun çoğu şarkı sözlerinde genel olarak işlediği gibi sade ifadeleriyle dinleyeni bir anda içine alan bir iş. Hatta grup için rock müziğin “easy-listening”i de denilebilir. Albümdeki ünlü konuk sanatçılar devam ediyor:  Kaydın Fleetwood Mac’i andıran başarılı işlerinden Get Out of Your Own Way’in sonunda ve ardından gelen American Soul’un başında rapper Kendrick Lamar’ı duyabiliyoruz. Hatta American Soul’un nakaratını da Lamar’ın DAMN. albümündeki ambulans altyapılı XXX’te dinleyebilirsiniz.

            Red Flag Day de albümün temposu ve yakalayıcılığıyla öne çıkan eserlerinden biri. Ancak şimdiye kadar ifade ettiğimiz gibi bütün dikkat çeken parçaların hepsini albümün ilk yarısından aldık; çünkü kaydın ikinci yarısı biraz yabancıların “filler” diye ifade ettiği “albümü doldurmak için yapılmış, fazla derin olmayan parçalar”dan ibaret. Bu nedenle albüm, grubun bu muazzam kariyerindeki en önemli işlerden biri sayılabilecekken genel olarak bakıldığında ortalama üstü bir esere dönüşüyor. Üretmeye devam etmeniz dileğiyle!