27 Ocak 2018






15 Maddede The Black Keys Hakkında Az Bilinenler

Kaynak: Wannart







2001 yılında LeBron James’in memleketi Akron / Ohio’da kurulmuş olan alternatif blues rock ikilisi The Black Keys, yayımladığı 8 albümle birlikte neredeyse başarılı basketbolcu gibi bir üne sahip oldu. Gitarlarda Dan Auerbach ve davulda Patrick Carney ile grup, tıpkı The White Stripes ve The Kills gibi iki kişilik bir ekip. Duo’nun ilk albümlerinde çoğunlukla kökenlerine bağlı blues-psychedelic rock ağırlıklı bir hava hakimken özellikle Brothers albümleri sonrası daha çok alternatif rock’a yakın işler üretildi. Bu nedenle de Lonely Boy başta olmak üzere Tighten Up, Howlin For You, Gold On the Ceiling, Little Black Submarines ve Fever gibi hitlerle dünyaca tanınan bir ikili oldular. Biz de grup hakkında sadece çok sıkı takipçilerinin bildiği bilgileri sizler için listeledik.

15) Grubun vokali Dan’in Polonya yahudisi kökenli büyük annesi ve büyük amcası, dünya tarihinin en utanç verici olaylarından olan Holokost’tan sağ kurtulmayı başarmışlar. Bu sayede Dan doğabilmiş ve onun müziği bize ulaşabilmiş.

14) Patrick ise profesyonel anlamda davul çalmaya karar verene kadar hiçbir şekilde kendi davuluna sahip olamamış ve hatta bir müzik dergisi bile alamamış.

13) Dan, ilk solo albümü Keep It Hid’i piyasaya sürmeden önce bu çalışmasını Pat ile paylaştığını söylese de Pat’e göre grup arkadaşı bu albümü çıkaracağını ona söylememiş ve bu yüzden ihanete uğradığını hissetmiş.

12) Ünlü olmalarından önce  Patrick bir telemarketing şirketinde çalışıyordu; Dan ise bir vejetaryen restoranında yemek saatlerinde sahne alıyordu.

11) Dan, Lana Del Rey’in Ultraviolence albümünde West Coast hiti dahil olmak üzere kayıttaki bütün gitarları çaldı ve ayrıca ünlü sanatçıya prodüktörlük de yaptı.

10) Grup, 2009 yılında birçok ünlü rapper’ı konuk ettiği rap rock albümünü Blakroc ismi altında yayımladı. Albümde özellikle What You Do to Me ve On the Vista gibi parçalar dikkat çekti.

9) Turn Blue kayıtlarının spiralli albüm kapağının kullanılmasından önce alternatif olarak düşündükleri görsel, bir filin tuvaletini yaparkenki fotoğrafıydı.

8) Dan, eski karısı Stephanie Gonis ile ayrılırken kendisine 5 milyon doların yanında Bob Dylan’ın saçından bir tutamı da vermek zorunda kaldı.

7) Eski The White Stripes vokali Jack White, Dan Auerbach’ın kendisini taklit ettiği için başarıya ulaştığını açıklamış ve gruba duo oluşları ile müzik tarzları sebebiyle net bir şekilde suçlamıştı.

6) İlk albüm The Big Come Up ve ardından gelen Thickfreakness, Pat’in evinin bodrumunda kaydedilmiş. Hatta Thickfreakness sadece 14 saatlik bir kayıt sürecinin sonunda elde edilmiş.

5) Dan’in The Arcs isimli bir yan projesi var: İki davulcusu bulunan bu garage rock grubu, 2015’te albümleri Yours, Dreamily,'i yayımladı. Albümden Put a Flower in Your Pocket ve Stay in My Corner ise kesinlikle dinlenmeli.

4) Grup, Londra’da çoğu zaman Columbia otelinde kalmayı tercih ediyor. Otelin özelliği ise zamanında Oasis üyelerinin uygunsuz davranışları sebebiyle kaldıkları bu otelden atılmaları ve sonucunda da grubun onlara Columbia parçasını yazması.


3) Grubun ismi The Black Keys, ikilinin arkadaşı sanatçı Alfred McMoore’un sevmediği insanları –piyanodaki- siyah tuşlara benzetmesinden geliyor.

2) Efsane albümleri Brothers’ın albüm kapağını adı üstünde Pat’in kardeşi dizayn etmiş. Görselde sadece “This is an album by the Black Keys. The name of this album is Brothers.” yazıyordu. Albüm, o yılki Grammy’lerde en iyi kapak ödülü aldı.

1)2010 yılındaki Grammy Ödülleri’nde tam 3 ödül birden alan grup, bu törende ise toplamda sadece “15 dakika” kaldı. Bu duruşlarıyla bile onlar gerçek birer rock yıldızları!


Kaynak: NME