27 Ocak 2018






Fikret Kızılok'un Film Senaryosu Gibi Hayat Hikayesi

Kaynak: Wannart







     
      Ülkemiz sınırları içinde yaşamış en değerli müzisyenlerden biri Fikret Kızılok. Özellikle, batı kültüründeki  singer-songwriter folk anlayışı ile kendi geleneğimiz olan halk ozanlığını en etkileyici biçimde harmanlamış sanatçılardan biri: FarketmedenZaman ZamanBu Kalp Seni Unutur Mu?Bir Harmanım Bu AkşamHaberin Var MıSevda ÇiçeğiGönülYeter Ki ve Gecenin Üçünde gibi daha sayabileceğimiz birçok ölümsüz işin sahibi.

1946 yılında İstanbul’da doğan Kızılok, müzikle ilk defa Galatasaray Lisesi'nin ilkokul kısmında tanıştı. Evden okula giderken gördüğü ve annesine alması için çok ısrar ettiği kırmızı bir akordeonu, 10. doğum gününün gecesinde yorganının altında bulmasıyla birlikte belki de hayatı değişti. Lise yıllarında ise Elvis Presley'den etkilenerek eline gitarı aldı. Tesadüf bu ya, ilk gitarı da tıpkı akordeonu gibi kırmızıydı.


Okulunun üst sınıflarında okuyan Barış Manço ile Timur Selçuk ise Kızılok’u cesaretlendiren ilk kişiler oldu. Kariyerinin ise ilk yıllarında, Mazhar Alanson’un gruba ara vermesiyle birlikte Barış Manço ve Kaygısızlar'la birlikte çalıştı. İkilini yolları ise Kızılok’un Barış Manço'nun ilk eşi Marie Claude ile birlikte olmasıyla ayrıldı: Manço ile Claude henüz 47 gündür evlilerdi. Ancak Claude, eşini Kızılok ile aldatınca Barış Manço da bu yeni evliliğine sessiz sedasız nokta koydu. Çift, olaydan 6 ay sonra boşandı.

Kızılok, kariyerinin başlarında müzik tarzının oluşmasında Presley’nin yanında The Beatles'tan da fazlasıyla etkilenmişti: Solo olarak, grubun All My Loving şarkısının Türkçe aranjmanı olan Sevgilim’i yayımlamıştı. Aynı zamanda Cahit Oben 4'lüsü topluluğunda iken kendilerini "daha ziyade Beatles tipi müzik yapan bir grup" olarak tanımlamışlar ve bir The Beatles şarkısı  I Wanna Be Your Man'i de  yorumlamışlardı.


Kızılok’un en büyük yerli ilham kaynağı ise şüphesiz Aşık Veysel’di. Kendisi ile bir usta-çırak ilişkisine sahip olmuştu: Mahalleden arkadaşı Arda Uskan ile çıktığı bir yolculukta Aşık Veysel ile tanışmasının ardından 1969'da büyük üstadın Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünü yeniden düzenleyip 45’lik olarak yayımladı. Daha sonra, Kasım 1969'da yine Aşık Veysel'in yanına Sivrialan'a gitti. Aşırı kar yağışı yolları kapayınca 3 ay ustasının yanında kaldı. Bu tecrübenin ardından, dönüşte ise ondan şarkı sözlerini aldığı  Yumma Gözün Kör Gibi ve Yağmur Olsam eserlerini çıkarıp çok başarılı oldu. Aşık Veysel 1973’te hayatını kaybettiğinde ise cenaze töreninde ''Ustam öldü, toprak oldu. Ustamın parmaklarına değen bu sazın da toprak olması gerekir. Artık ona can veren parmaklar yok'' diyerek sazını kırdı ve bir süreliğine müziğe ara verdi: Müzisyenliğinin yanında İstanbul Diş Hekimliği Yüksekokulu'nu bitirmiş bir diş hekimi olan Kızılok, kendini bir süre bu mesleğe verdi.

Siyasi görüşünü, "Ben, Marksist’in daha ötesinde bir komünistim" diyerek tanımlayan sanatçı, ilerleyen dönemlerde birçok siyasi içerikli işe imza attı: Müzisyen, daha önce 1975 yılında Uğur Mumcu'nun yazdığı Sesleniş yazısını 10 bölümde inceleyip senfonik şiir olarak bestelemişti. Bu çalışma daha sonra 1996'da Vurulduk Ey Halkım adıyla albüm haline getirildi. Ardından, 1977 çıkışlı Not Defterimden albümünde sanatçı, deneysel çalışmalar yaptı: Atonal bir altyapı üzerine Nazım Hikmet şiirlerini koydu ve kendi deyimiyle "şarkıcılığı değil, müzisyenliği” denedi. Ancak dönemin siyasi ortamında bu çalışma fazla ortalarda gözükemedi. Plak çıktıktan kısa bir süre sonra toplatıldı. Plağın toplatılması ise onu oldukça etkiledi ve Kızılok, müziğe bir kez daha ara verdi. 1998'de ise Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün hayatını Atatürk'ün ağzından anlattığı, araştırmalarını, metin yazarlığını, söz ve bestelerini tamamen kendisinin yaptığı veda albümü Mustafa Kemal - Bir Devrimcinin Güncesi ile destansı bir eser meydana getirdi.



Sanatçı, 80'lerin başında ise Bülent Ortaçgil ile tanıştı. İkili Çekirdek Sanatevi projesine başladı ve burada 3 albüm yayımladı. Hatta bu albümlerden birinde olan Olmasın Varsın parçasının sözleri, aynı zamanda bir şair olan Bülent Ecevit’in şiirinden alınmıştı. Bu projede Türkiye'deki alternatif müzik icra eden müzisyenler konserler verip kayıtlar çıkarıyorlardı. Para amacı gütmeyen bu projede, birçok sanatçı ilk sahne deneyimlerini yaşattılar. Bu sanatçılar içinde Erkan Oğur, Yeni Türkü ve Ezginin Günlüğü gibi birçok değerli müzisyen vardı.

Kızılok, kendi hitlerinin yanında aynı zamanda birçok sanatçının eserlerinde katkıda bulundu: 1995'te Fuat Güner ile meşhur MFÖ hiti Sakın Gelme  şarkısının sözlerini yazdı. 2001'de ise Sertab Erener'e Oysa ve Kumsalda şarkılarını verdi: Erener, Kumsalda’yı albümün ilk klip parçası yaptı ve şarkı çok başarılı oldu. Parçanın orijinal demosu ise Kızılok’un Plage Egoiste isimli Fransızca bir eseriydi. Aynı yılın temmuz ayında Bodrum’da sanatçı, 2. defa kalp krizi geçirdi. İstanbul'a getirilen Kızılok'un durumu bir süre düzeldi. Onu ölümden kurtaran hemşire için ise eylül ayında vefat etmeden önce son bir şiir yazdı.

Böylelikle, sanatçının film senaryolarını aratmayan hayatına kısmen de olsa göz attığımızda anlıyoruz ki, ruhumuza işleyen parçalarının ardında çok farklı hikayeler saklı. Modern halk ozanımızın bu eserleri ise her zaman onun gibi ölümsüz kalacak!