21 Ocak 2018

  



İngiliz Rap Kültürü Grime'dan Keşfetmeniz Gereken 15 Parça

Kaynak: Wannart





   
      2000’lerde Londra’dan çıkıp önce tüm Britanya’yı, daha sonra da dünyayı etkisi altına alan bir müzik akımı Grime. Özellikle UK Garage türünün gettolardaki tempolu ve kısmen karanlık bir hip-hop kültürüyle etkileşime girmesi olarak da ifade edilebilir. Şimdilerde ise İngiliz rap müziği denildiğinde akla ilk gelen akım olan Grime, birçok yeni sanatçıyı da müzik dünyasına kazandırdı. Ayrıca Amerikan müzisyenlerle de birçok iş birliği yapıldı: Tıpkı 2015 Brit Ödülleri’nde Kanye West’in sahneye en ünlü Grime sanatçılarını çıkarması gibi. Esasen İngiltere’nin en önemli müzik ödülü Mercury Prize’ın 2003’te Dizzee Rascal’a gitmesinden sonra 2016 yılında da Skepta’nın Konnichiwa albümüyle ödülü almasıyla akım tam anlamıyla zirveye çıkmış oldu. Hatta ertesi yıl da Stormzy’nin Gang Signs & Prayer albümü ödüle aday gösterildi. Bu nedenle zirvedeki bu müzik türünden keşfetmeniz gereken parçaları sizler için derledik.
           

15) Big Shaq- Man's Not Hot

İngiliz komedyen Michael Dapaah’ın karakteri Big Shaq’ın Man's Not Hot parçası, Grime sanatçılarının çoğunu alaya almasına karşın listemizde kesinlikle olması gereken bir şarkıydı. Hatta çoğu dinleyici, “Two plus two is four. Minus one that's three, quick maths” gibi muazzam sözlere rağmen şarkının bir parodi olduğunu bilmiyor.



14) Tinie Tempah- Girls Like (feat. Zara Larsson)

Tıpkı Eric Turner düeti Written In The Stars ile yaptığı gibi Tinie Tempah, Zara Larsson destekli yaz hiti Girls Like ile de alışık olunan Grime kültürünü burada pop’laştırıyor.



13) Bugzy Malone- Bruce Wayne

Manchester’dan çıkıp ulusal çapta başarılı olabilen ilk Grime sanatçısı Bugzy Malone’un bu şarkısının neredeyse her dizesi Batman göndermeli.



12) Skepta- That's Not Me

MOBO Ödülleri’nde en iyi video ödülünü almış bu klip ise Grime akımın en büyük isimlerinden Skepta’ya ait. Daha sonra ise sanatçı, klibi sadece 80 pound’a çektiğini açıkladı.



11) Wiley- On A Level

Kelime anlamı olarak “kirletmek” ve “kir” anlamına gelen Grime terimini bu akım için ilk kullanan rapper ise Wiley. Bu parçasında ise birçok Grime sanatçısını konuk olarak görebiliyoruz.



10) Giggs- Whippin Excursion

Özellikle Drake’in More Life albümünde yaptığı katkılarla ismini dünyaya duyuran Giggs ise bu akımın en orijinal vokal tonuna sahip isimlerden biri.



9) Devlin- 50 Grand (feat. Skepta)

Jude Law’ın döktürdüğü The Young Pope isimli enfes dizininin jeneriği olan All Along the Watchtower cover’ını yapan Devlin ise Grime’ın “bir nevi” Eminem’i.



8) Jme- Man Don't Care (feat. Giggs)

Ülke çapında büyük hit olan Man Don't Care parçasının sahibi JME ise, Grime’ın önde gelenlerinden Skepta’nın aynı zamanda kardeşi.



7) Stormzy- Know Me From

Son yılların en çok dikkat çeken Grime rapper’ı Stormzy, bu parçasının videosunda annesini konuk edecek kadar fazlasıyla doğal ve eğlenceli bir imaj çiziyor.



6) Skepta- Shutdown

Akımın önde gelenlerinden Skepta’nın en büyük hitlerinden olan Shutdown, sanatçının Mercury Prize’ı evine götürmesinin başlıca sebeplerinden biri.



5) Dizzee Rascal- Bonkers

2014 yapımı “Kingsman: The Secret Service” filminde Eggsy’nin arabayla drift yaptığı sahnede de kullanılan bu parça, akımın ustalarından Dizzee Rascal’ın en başarılı işlerinden biri.



4) Stormzy- Big For Your Boots

Mahallesinin çocuğu Stormzy’nin yine kendi ortamında çektiği klibiyle bu parça, özellikle altyapısıyla ve sözleriyle akımın en etkileyici işlerinden biri oluyor.



3) Bugzy Malone- Moving

16 yaşında hapse girdikten 1 yıl sonra ise çıktığında kendini illegal işlerden arındıran Bugzy Malone, rap hayatına başlamadan önce bir süre profesyonel anlamda boks ile ilgilenmiş. Moving ise hem buna değiniyor hem de motive edici dersler veriyor.



2) Skepta- Man

Skepta’nın en büyük hitlerinden Man, “I was like Nah, sorry man. I only socialize with the crew and the gang.” ve “My mum don't know your mum. Stop telling man you're my cousin” gibi sözleriyle adeta akıllardan çıkmıyor.



1) Stormzy- Shut Up

Stormzy, canlı olarak gerçekleştirdiği bu performansında albümündeki Shut Up’ın üzerine haliyle fazlasını koyuyor ve gerçekten etkilenmemenin imkansız olduğu bir işe imza atıyor. Shut Up!