22 Aralık 2017

Eminem'i Rap Tanrısı Haline Getiren 15 Müzik Klibi





Eminem'i Rap Tanrısı Haline Getiren 

15 Müzik Klibi 


Kaynak: Wannart





    
   
  90’ların sonu ve 2000’lerin başı döneminin en büyük müzisyenlerinden biriyken ilerleyen zamanda bir düşüş yaşamış olsa da tekrar zirveye çıkabilen nadir bir sanatçı Eminem. Özellikle Recovery kaydı ve sonrasında gerçekten de albümün ismi gibi “iyileştiğini” söyleyebiliriz. Hatta onun derdi tahtını geri almak da değildi; “Why be a king, when you can be a god?” dediği gibi onun gözü daha yükseklerdeydi. Biz de size bu “kutsal” yolda Marshall Mathers’ın başından geçenleri, onu farklı kılan özelliklerden biri olan yaratıcı müzik videolarıyla anlatacağız.

            15) Eminem’in en başarılı yaptığı işlerden olan “kendinle dalga geçebilme” kabiliyeti burada da zirvelerde. Özellikle şarkıdaki manidar aksan geçişleri ve videodaki kukla köpeğin 50 Cent şakası gibi klipte akıllara kazınan sürüyle detay var.



            14) Just Lose It ile görsel şov devam ediyor: Michael Jackson’ın burnu ve Eminem’in kendisinin 8 Mile’daki hali odağında geçen enerjisi bol bir klip daha.



            13) İlk videolardan My Name Is’de sanatçı, bu sefer de Bill Clinton’dan Marilyn Manson’a kadar kılıktan kılığa girerken, Amerikan toplumunu da televizyon aracılığıyla eleştiriyor.



            12) Bahsettiğimiz tekrar yükselişi sağlayan albümden çıkan Love The Way You Lie ise Eminem’in komedide olduğu kadar dramda da ne kadar başarılı olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz. Klipte Megan Fox ve Lost’tan hatırlayacağınız Dominic Monaghan oynuyor.



            11) Eminem’in dilinden düşürmediği –şu an ise şaka maka kocaman kadın olan- biricik kızı Hailie hakkındaki bu parça da tıpkı Hailie’s Song gibi acayip samimi bir iş. Klibinde de Hailie’nin gerçek görüntüleri kullanılmış.



            10) Yine Hailie’ye yazılmış olan bu parça ile vasiyet tarzı bir anlatımla rapçi, kızına işi yüzünden gerekli zamanı ayıramadığını üzülerek dile getiriyor.



            9) Em’i yeni nesillere tanıtan en önemli parçalardan Not Afraid’de ise sanatçı, kariyerinde yaşadığı yükselişleri ve düşüşleri bize anlatırken aynı zamanda da uçuyor. The Matrix’teki Neo gibi hem kendisiyle yüzleşiyor hem de kendini kontrol etmeyi başarıyor.



            8) Parçanın sample’ının ve nakaratının alındığı Aerosmith’in Dream On’u ne kadar unutulmazsa da bu parça da ayrı bir değerli. Kamera arkası görüntülerin ve konserlerin bir derlemesi olan klip, akıp giden şarkıya çok yakışmış.



            7) İnsanı gerçekten uzun uzun düşündüren bu videodaki senaryo, maalesef gerçek oldu. 2004’te yayımlanan bu klipten 2 yıl sonra, rapçinin en yakın dostlarından Proof, -tıpkı videoda rol yaptığı gibi- vurularak öldürüldü. Bu ölüm, haliyle sanatçıyı da uzun bir süre derinden etkiledi.



            6) Şöhretin hayatını zorlaştırmasını ele aldığı The Way I Am ile rapçi, kişisel zamanını ailesiyle yaşayamaması ve hatta tuvalette bile kendisinden imza istenmesini klibine yansıtıyor.



            5) İlk çıktığında rekorları altüst eden The Marshall Mathers LP’nin ilk single’ı olan parça, sanatçının başarı yolunun ilk önemli basamaklarından biri. Akıl hastanesinde geçen klibin malum tükürük sahnesi ile Britney Spears ve Fred Durst sahneleri unutulmaz.



            4) The Eminem Show’un en güzellerinden olan bu parça, klibiyle akıllara tam anlamıyla  çakılmıştı: Batman Dr. Dre, Robin Eminem, çizgi roman efektleri, Sandviç yiyen Elvis, Sumocu, Eşofmanlı Moby, Dans eden Bin Ladin ve daha birçok karakter hafızamızda.



            3) Orijinal versiyonu 8 dakika kadar sürse de aslında klibiyle göz açıp kapayıncaya kadar biten bir şarkı Stan. Dido’nun Thank You’sunun nakaratı, şarkının trajik hikayesi ve bir de Eminem’in rap yaparken giderek değişen ses tonuyla birlikte akıyor parça. Hatta parça sonrasında Stan kelimesi, “Bir ünlüyü, kafayı yemiş gibi seven kişi.” anlamıyla sözlüğe bile girmişti.



2) Cleanin' Out My Closet, Eminem’in küçükken ailesiyle yaşadığı travmaları anlattığı en önemli parça. Özellikle klipteki annenin tavırları, mısır gevreği ve özür kartı gibi detaylar akıldan çıkamıyor.



1) 8 Mile filmindeki Lose Yourself ile sanatçı, o yılın en iyi film müziği Oscar’ını almıştı. Bu ödül, Oscar tarihinde ilk defa bir rap parçasına gidiyordu. Şarkıya ve klibine ise söylenecek bir şey yok: Atmosferi ve film sahneleriyle klip, şarkının o agresif rock beat’ine tam uyuyordu. Her şeyiyle modern bir klasik.



Bonus: Eminem’i “Rap Tanrısı” haline getiren kliplerin ardından bu 6 dakikalık görsel ve işitsel şölenle onun da neden kendisine Rap God sıfatını verdiğini tamamiyle anlayabiliriz. Teknik ve lirik açısından eşsiz bir kanıt bu şarkı.





(Bu Defa Vallahi Son) Bonus: Klip demişken, kapanışın rapçinin dahil olduğu Detroit topluluğu D12’in en muazzam işlerinden My Band klibiyle yapılması gerek. My Salsa!