3 Mart 2014

Disclosure- "Settle"




Elektronik Bir Devrim

Disclosure- "Settle"

9/10





İngiliz elektronik müziği, yakın geçmişte ortaya çıkmış Fatboy Slim, Basement Jaxx, The Prodigy, The Chemical Brothers gibi döneme damga vurup müzik dünyasının yönünü değiştiren sanatçıların dışında son dönemde, özellikle 2000’li yıllarda hiç büyük bir patlama yaşamamıştı: Disclosure, yani Surrey’li  Guy ve Howard Lawrence adlı 20’li yaşlarının başında olan bu iki kardeş sayesinde artık bu algının değişmeye başladığı rahatlıkla söylenebilir. Geçen yıl çıkarmış oldukları “Settle” adını taşıyan ilk albümleri ile kariyerlerine kesinlikle inanılmaz bir başlangıç yaptılar. Albüm, Daft Punk’ın RAM’i ile birlikte yılın en başarılı elektronik/dans albümlerinden biri olarak gösterildi ve albümden çıkan her single, dünya çapında da birer hit oluverdi. Bunun yanında grup, kendi evi İngiltere’de de listelerde en çok satan albüm kategorisinde bile 1 numarayı görebilmeyi başardı.






Albümün öne çıkan parçalarına bakacak olursak, ilk olarak söyleyebiliriz ki “Intro” yu takiben “When A Fire Starts to Burn” kesinlikle çok etkili ve enerjik bir açılış olmuş. Özellikle bir single olarak piyasaya sürülmemesine rağmen yine de grubun en bilinen şarkılarından biri olduğu söylenebilir. Hemen sonrasında gelen ve aynı zamanda grubun çıkış şarkısı olan “Latch” ise kesinlikle Disclosure’ı bir üst seviyeye çıkaran iş olarak kabul edilebilir. Parça, bu yıl adını Naughty Boy’la yaptığı “La La La” düetiyle duyuran Sam Smith’in vokalleriyle birlikte çok güçlü yapıya sahip bir dans hiti. Ardından gelen “F for You” ise futbolseverlerin FIFA 14’ün soundtrack’inden de hatırlayabileceği, sade ve melodik altyapısıyla dikkat çeken bir single. Sonraki şarkı olan AlunaGeorge destekli “White Noise” ise yine vurucu vokallerle ve düzenlemesiyle ön plana çıkan başka bir parça.



Harika bir açılışa ve devamında yine art arda hitlere sahip olmasına karşın albüm, ikinci yarıda biraz akıcılığını kaybediyor ancak tabii yine de dikkat çeken birçok parça var. Özellikle Eliza Doolittle vokalli “You & Me” gayet başarılı, hatta Flume tarafından yapılmış olan, albümün bonus şarkılarından olan remixi, çok daha etkileyici. Albümün kapanışı da yıla damga vuran başka bir grubun, indie trip-hop topluluğu London Grammar’ın vokali Hannah Reid takviyeli “Help Me Lose My Mind” ile oldukça başarılı bir şekilde yapılıyor.



        Lawrence İkilisi, Ocak ayında yapılan 2014 Grammy Ödülleri’nde de en iyi elektronik/dans albümü dalında aday gösterildi ve Brit Ödülleri'nde ise bu yılın “sürprizi” Lorde ile birlikte performans sergiledi. Grammy ödülünü ise tabii beklenildiği üzere RAM’e kaptırdılar ama şimdiden geleceğin Daft Punk’ı olarak gösterilen, biri 91'li diğeri ise 94'lü; daha 20’lerinin başında olan bu ikili için yolun çok daha uzun ve bir o kadar da parlak olduğu net bir şekilde söylenebilir.