15 Ocak 2018

   



The Beatles'ın Modern Müziği Şekillendiren 15 Canlı Performansı

Kaynak: Wannart





   
     The Beatles için ne yazılıp çizilse az: Müzik tarihinin en önemli gruplarından biri olmalarının yanında aynı zamanda dört üye de birer sanat ikonu. Giydikleri kıyafetlerden tutun saç ve sakal tarzlarına kadar her dönemden insanları etkilediler. Hatta şehirleri Liverpool’un ismini de bir futbol takımı ve bir liman adının ötesine taşıdılar. Albümlerinde birçok farklı müzik türünü işlemiş –hatta bazılarını icat etmiş- olmalarının yanında, canlı performansları da ayrı bir değere sahipti. Özellikle “Beatlemania” olarak bile ifade edilen hayran hitlelerinin canlı performanslarındaki çılgınlığı unutulmazdı. Bu nedenlerle biz de The Beatles’ın modern müziği şekillendiren canlı performanslarını –haliyle birçok eksik parçaya sahip olsa da- derledik.

15) She Loves You

1963 yılındaki İsveç konserinde grup, dünyayı istila ettiği ilk yıllardan oldukça pozitif ruhlu bir performans sergiliyor.



14) Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band / With a Little Help From My Friends

Rolling Stone dergisine göre “gelmiş geçmiş en iyi müzik albümü” olan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band’in ilk iki parçası, yıllar sonra grubun yüzde 50’si Paul ve Ringo tarafından icra ediliyor.



13)  Hello, Goodbye

Grubun Sgt. Pepper albümünde yer almasa da bu videoda onları albümün kapağından fırlamış gibi görebildiğimiz performans ise her ne kadar canlı olmasa da dörtlüyü bu şekilde ve “HD” görebilmek önemli.



12) All You Need Is Love

2002 yılındaki bu McCartney performansında sahnede kimler yok ki: Joe Cocker, Eric Clapton ve Rod Stewart bu Beatles klasiğine eşlik ederken sonlara doğru ise sahne daha fazla ünlülerle doluyor.



11) Something

George Harrison’ın vokalde olduğu unutumaz parçalardan Something ise Eric Clapton ile daha ayrı bir güzellikte.



10) Blackbird

McCartney’nin 2004 yılındaki dünyaca ünlü Glastonbury Festivali performansı ise –yanlış ritimde alkış tutanları es geçerseniz- tek kelimeyle büyüleyici.



9) Help!

Bu video da internette kalitesi yüksek nadir The Beatles performanslarından biri olan albüme adını da vermiş unutulmaz klasik Help!’e ait.




8) Let It Be

Paul, 2009 yılında bile her zamanki formunda olduğu bu videoda grubun en çok bilinen hitlerinden olan Let It Be’ye tekrar hayat veriyor.



7) Here Comes the Sun

George Harrison’ın seslendirdiği çoğu Beatles parçası gibi içinde naif tonda gitarları bol başka bir klasik daha burada.



6) Come Together

Lennon’ın solo sanatçı olarak verdiği bu New York konseri ise belki de grubun en değerli işlerinden olan bu parçanın en başarılı canlı performanslarından biri.



5) I Want To Hold Your Hand

1964 yılından takım elbise ve perçemli halleriyle grubumuz, kesinlikle Beatlemania’nın doruk noktalarından birinde.



4) While My Guitar Gently Weeps

George’un bu kadar parçasına yer verip bu şarkıdan bahsetmemek olmaz, hem de bir de Ringo ile Phil Collins davulda, Elton John piyanoda ve Eric Clapton solo gitardaysa...



3) Hey Jude

Grubun en büyük hitlerinden Hey Jude, burada gerçekten dörtlüyü ve seyircileri izlemekten en fazla zevk aldığımız performanslardan birine sahip.



2) Yesterday

1965 yılındaki bu videoda gencecik olan McCartney, bu efsane şarkıyı öyle bir ruhla seslendiriyor ki tekrar tekrar izlemek istiyorsunuz.



1) Don’t Let Me Down


“The Beatles” ve “canlı performans” ögeleri bir araya gelince akıllara tabii ki olmazsa olmaz video olan  30 Ocak 1969 ‘daki çatı performansı geliyor. Grubun dörtlü olarak “son” performansı olan bu konser, polislerden gerekli izin alınmadığından sadece 42 dakika sürüyor. “Across the Universe” filminde de konser bölümünün canlandırmasını izleyebilirsiniz!