15 Aralık 2017

Game of Thrones'da Çalan 15 Büyülü Şarkı






Game of Thrones'da Çalan 15 Büyülü Şarkı

Kaynak: Wannart







       
 
  Yılın buz ve ateş dönemi geldiğinde seyircileri ekrana adeta kilitleyen büyülü dizi Game of Thrones için ne yazılıp çizilse az. Olağanüstü hikaye, oyunculuk ve yönetmen faktörleri bir araya gelince ortaya televizyonda 8 sezon sürecek bir modern mit çıktı. Ekrandaki başarısının bu sebeplerinin yanında, aynı zamanda bunlara müzik faktörünü de eklemek gerek. Tıpkı kült film ve dizilerin çok büyük bir bölümünde de olduğu gibi. Hikaye anlatıcı, filmde oluşturduğu görüntüye ve sese ek olarak onlara uygun bir müzik de eklediğinde, seyirciye yansıtmak istediği duyguyu daha kolay verebilir. Bu nedenle isim olarak büyük yönetmenlerin çoğu, eserlerinde önemli bestecilerle çalışmışlardır: John Williams, Hans Zimmer, Ennio Morricone ve Danny Elfman gibi isimler buna örnek gösterilebilir. Daha önce Iron Man ve Prison Break gibi işlerin müziklerine imza atmış “genç” Alman besteci Ramin Djawadi ise Game of Thrones’un müziklerinden sorumlu. Hatta artık sanatçı, sorumlu olma faslını geçip besteleriyle ve şarkı seçimleriyle dizinin en önemli parçalarından biri haline dönüştü. Biz de size bu aşamanın nasıl geçtiğini ufak spoiler’lar içeren bir derleme ile göstermek istedik.

15) İlk sezonda Jon, Bran’a veda ederken arka planda bu duygusal eser çalıyordu.



14) “The Lord of The Rings” müziklerini andıran bu parça, üçüncü sezonda Dany’nin Khaleesi’den sonra Mhysa oluşunda tüyleri diken diken eden sahnede yer alıyordu.



13) Parçanın ortalarından sonra “Dracarys” bölümü ile birlikte ejderhaların artık büyüdüğünü anladığımız üçüncü sezonu hatırlayabiliyoruz.



12) Dördüncü sezonun son sahnesinde Braavos’a yelken açan Arya’yı hatırladığımız bu parça da dizinin en başarılı müziklerinden biri.



11) “Son anda savaş arenasına gelen ejderha sahnesi” olarak da hafızalara kazınan bu beşinci sezon bölümünde yer alan parça gerçekten epik bir eser.



10) Altıncı sezonun son sahnesinde Daenerys’in Targaryen bayraklı gemileriyle Westeros’a yol alması anında çalan bu şarkı da dizinin unutulmaz müziklerinden biri.



9) Yedinci sezonun akıllardan çıkamayan Hold the Door sahnesinin sonundaki bu müzik ve yaylılar sayesinde üzüntümüz bir kat daha artıyor.



8) Yedinci sezonun zirvesi olan “mızrak sahnesi”nde ise Djawadi, gerilimi izleyicilerin içine işlemeyi başarıyor.



7) Ejderhanın mavi alevlerinin kanımızı dondurduğu bu sahne ağızları açık bırakıyor. Özellikle de sonlara doğru bütün ölü ordusunu gördüğümüzde yükselen müzik ise gerçekten olağanüstü.



6) Jaime’nin malum el sahnesiyle beraber bölüm bittiği anda çalmaya başlayan “The Bear and the Maiden Fair”in ünlü Amerikan rock grubu The Hold Steady yorumu gerçekten ironik.



5) Burada “The Dornishman's Wife”ı söyleyen Bronn karakterine can veren Jerome Flynn ise aynı zamanda gerçek hayatta da eski bir şarkıcı. Başarılı aktör, 90’lı yıllarda Robson & Jerome isimli bir pop ikilisinde yer almış.



4) Yedinci sezonun çok fazla ses getiren bu sahnesinde dünyanın en ünlü “ginger”ı Ed Sheeran’ı “Hands of Gold” söylerken görmek gerçekten şaşırtıcıydı.



3) Dizinin çekimleri İzlanda’da yapıldığı için çok da fazla İzlandalı ünlü isimle karşılaştık. Dizide The Mountain’ı canlandıran Hafþór Júlíus Björnsson da bunlardan biriydi. Ayrıca dünyaca ünlü post-rock dahileri Sigur Rós grubunu da malum zehirlenme sahnesinin biraz öncesinde izledik. O sahnede “The Rains of Castamere”in başını icra edebilen grup, parçanın stüdyo performansında ise tüyleri diken diken ediyor. Tek kelimeyle mükemmel.



2) Altıncı sezonun belki de en önemli anlarından biri olan Wildfire sahnesinde Ramin Djawadi, artık ustalık eserini bizlere sunuyor. 10 dakikaya yakın süresine rağmen piyanosuyla adeta akıp giden bir eser olan parça, Djawadi’nin de kesinlikle zirvelerinden biri.



1) Tabii ki 1. sırayı hak eden parça jenerik müziği oluyor: Bunun en büyük sebebi ise diziyi izleyenlerin çoğunun her bölümde bu girişi atlamaya kıyamamaları. Darbuka-sazlı yorumlarından tutun Mahmut Orhan cover’larına kadar adeta bir fenomen olan bu melodiler, Alman bestecinin de “Magnum Opus”u.



BONUS: Dünyaca ünlü İngiliz dörtlü Coldplay’in katkılarıyla “Red Nose Day” için hazırlanan göndermelerle dolu bu acayip tatlı 12 dakikalık video, dizinin karakterlerinin de gerçek hayattaki hallerini görebilmemizi sağlıyor. Valar Morghulis!