10 Mart 2014

Jake Bugg- "Shangri La"


Genç Yaşta Gelen Başarı(sızlık)

Jake Bugg- "Shangri La"

6,5/10



Singer-songwriter geleneğinin son temsilcilerinden biri olmak için kaç yaşında olduğunuzun bir önemi yoktur. Önemli olan elinize bir enstrüman alıp içinizdekileri bir müzik eserine dönüştürebilmektir. İşte 1994 yılında Nottingham’da doğan Jake Kennedy -ya da Bob Dylan ve David Bowie gibi soy ismini değiştirerek müzik dünyasına adım atmış kimliğiyle- Jake Bugg, bu geleneğin indie-folk genelinde şimdiden günümüzdeki en başarılı temsilcilerinden biri haline geldi. İngiltere çıkışlı olması, ses rengi, müzik tarzı ve duruşu nedeniyle de Alex Turner, Miles Kane ve Noel Gallagher’ın adeta bir karışımı olarak görülüyor genç şarkıcı. Tabii ki Bob Dylan, Johnny Cash, The Beatles gibi ilhamlar da açık bir şekilde müziğinde hissedilebiliyor. Hatta birçok müzik eleştirmeni tarafından “İngiliz Bob Dylan” olarak gösteriliyor.




Kendi adını taşıyan debut albümünü 2012 yılında yayınlayan sanatçı, başta İngiltere olmak üzere birçok ülkenin listelerinde beklenmedik bir başarı gösterdi, bunun sonucunda da albümden art arda singlelar çıkarıp piyasadaki yerini sağlamlaştırmaya başladı. Özellikle ona bu çıkışı sağlayan, retro yapısıyla bizi eskilere götüren “Lightning Bolt”, akılda kalıcı nakaratıyla parlayan hit “Two Fingers”, oldukça içten bir ruh haliyle yazılmış “Seen It All” ve açıkça ifade ettiği duygusallığı ile “Broken”, bu ilk albümden dikkat çeken singlelardı. Albümün gizli hiti akustik “Someone Told Me” ise Bugg’ın naifliğini ve bu genç yaşının da farkındalığını ifade eden özel bir parçaydı.

İlk albümün başarısından sonra hemen ertesi yıl piyasaya sürdüğü ikinci LP “Shangri La” da Jake Bugg’ın genç yaşta yakaladığı bu başarının devamı olarak görülebilir; ancak bu, albümün ilkinin gerisinde kaldığı gerçeğini maalesef değiştirmiyor. İlk albüm, çoğunlukla daha basit prodüksiyonlarla üretilmiş ve oldukça basit yapıda, akılda kalıcı şarkılardan oluşmaktaydı; bununla birlikte ise birçok müzikseverin özlemiş olduğu bu yalın müzikal yapı, ikinci albümde genelde hissedilememekte. Bütün bu eksikliğe rağmen albümün yine de gayet sağlam bir müzikalitede, ilkinin devamı niteliğinde bir eser olduğu söylenebilir. Özellikle şarkı kayıtlarının kalitesi doğal olarak ilk albümden çok daha başarılı: Bütün parçaların düzenlemeleri ve kayıtları, bu albüme adını da veren, ünlü prodüktör Rick Rubin’in Malibu’daki stüdyosunda yapıldı.




“Shangri La” nın akılda kalan parçalarından bahsedilecek olursak ilk olarak, birinci single olarak yayınlanan ve ilk albümde de hiç karşılaşmadığımız Monkeys tarzı post-punk soundlu “What Doesn’t Kill You” nun gerçekten dikkat çektiği söylenebilir. Bir başka klasik ama güzel bir Bugg şarkısı “Me and You” ve albümün parçaların son sıralarında saklı kalmış, naif blues gitarlarıyla albümde adeta fark yaratan “Simple Pleasures” da ön plana çıkan parçalar arasında sayılabilir.


Gayet sade ve kısa bir müzik klibine sahip ilk klibin aksine ikinci single “Slumville Sunrise”, Bugg’dan hiç beklenmeyen oldukça “eğlenceli” videosuyla ve vurucu nakaratıyla akıllarda kalmayı başarıyor. Bu eğlenceli klipte bile sakin ve yaşına göre olgun yapısını rahatlıkla korusa da son bir yılda gelen ün ile sanatçının hayatı tabii ki tamamen değişti, doğal olarak daha da renklileşti, hatta bir süre ünlü manken Cara Delevingne ile bile birlikte oldu. Gerçek anlamda bir modern rock yıldızı olma konusunda emin adımlarla ilerliyor denilebilir. Şu anda da üçüncü albüm çalışmaları içinde Jake Bugg. Ancak her yıl birer albüm çıkarmasındansa kendine zaman ayırıp, müziğine iyice yoğunlaşıp şarkılarını kaydetmesiyle birlikte çok daha başarılı olacak bir genç müzisyen görüntüsü çiziyor sanatçı. Bu nedenle onun bu genç yaşında, böyle harika bir ilk albüm sonrası çok fazla beklenti olmasına rağmen yine de fena olmayan bir kayıt çıkarması geleceğine umutla bakılmasını sağlıyor.